Over BAN & Ajax

Kranten. Ik word er moedeloos van. Dat drukt maar af. Zojuist met succes geen Parool mogen ontvangen, nadat we een krap jaar geleden ons abonnement hebben opgezegd. A brave new world aan kwaliteit zou voor ons open gaan. Dus heb ik een Volkskrant en een NRC gekocht. Het begint lekker. NRC, pagina twee; “Ajax moet wedstrijden onmiddellijk stilleggen als de tribune antisemitische spreekkoren aanheft.” Dat vind BAN (stichting Bestrijding Antisemitisme. Hoe de afkorting hoort te werken is mij ook niet helemaal duidelijk).

Kan dat dan? Kan een voetbalclub een wedstrijd stilleggen, zonder die reglementair te verliezen? Lekker makkelijk, moeten we onthouden, lijkt me. Tegen Real Madrid bij 0-3 de wedstrijd staken omdat er iemand ergens ‘jood’ zegt. Wordt het in ieder geval geen 0-6.

En dan het tweede deel van het bericht; ‘antisemitistische spreekkoren’. Prima, doen we. Ik heb namelijk nog nooit een anti-joods geluid gehoord in de vakken. Die komen overwegend van Den Haag, Feyenoord en Utrecht, dus als we daar nou onverhoopt een moeilijke wedstrijd tegen spelen is het zaak iets naars te roepen over rabbijnen, dan mogen we stoppen.

Het artikel, een kwestie van klakkeloos overnemen wat het persberichtje van BAN sommeert, gaat daar nog wel op in:”De stichting BAN vind ook het ‘joden, joden’ dat Ajax-supporters ‘als geuzennaam’ aanheffen onaanvaardbaar.” (aanhalingtekens zijn van hen).

Ok. Nog één keer dan. Ajax is geen joodse club, nooit geweest, zoals BAN zelf aangeeft. Supporters van clubs die ver genoeg van Amsterdam (ofwel ‘Klein-Jeruzalem’, copyright ADO Den Haag), resideren om er een hekel aan te hebben, zullen dat laten horen in spreekkoren. Dat is de aard van de onderlinge animositeit. De twaalfde-man-theorie. Dan moet je natuurlijk geen slaapliedjes met vriendelijke metaforen ontwikkelen, maar strijdliederen om de tegenstander te intimideren. Ik weet niet of voetbal oorlog IS, maar de beste tips erover zou je wel eens in de verzamelde werken van Von Clausewitz en Sun Tzu kunnen vinden. Het is geritualiseerde stammenstrijd.

Dat men bij het kleineren van opponenten vaak kiest voor uitvergotingen, halve waarheden en zelfs fabels is bekend. Pieter Huistra, coach van de FC Groningen, en Fries, werd in Heerenveen getrakteerd op de frase ‘Pieter Huistra, je moeder is een… Fries’, wat op ludieke wijze impliceerde dat hij een verrader zou zijn. Nou net iets waar Friezen in het verleden nog wel eens behoorlijk moordlustig van werden.

De bij concurrerende supporters verzamelde kennis over Amsterdam bevatte blijkbaar een lemma over de grote aantallen Joden die bij ons woonden en werkten, en aangezien joden pesten als favoriet tijdverdrijf onder de west- en oost europese bevolking vaak bonton is geweest, was het thema snel duidelijk; Ajax, dat waren maar ‘joden’. Rotjoden, en later kankerjoden, toen we er achter kwamen dat ‘rot’ gewoon een vorm van kanker is.

Geheel in de sfeer van competitie en elkaar willen aftroeven, begonnen Ajacieden tegenkoren te ontwikkelen. Als er gewonnen werd, was het ‘joden worden kampioen.’ Zonder een spoor van een joodse clubcultuur begonnen de supporters van Ajax zich juist die identiteit aan te meten. Allemaal als deel van het spel dat werd gespeeld. Wat is daar nou zou erg aan?

Wel vind ik het logisch dat iemand die niet in de voetbalcultuur zit zich ergert aan “Hamas, Hamas, joden aan het gas.” Dat wil je niet horen, ook Ajacieden niet.

Stel dat Ajax de reputatie krijgt een ‘Moslim-club’ te zijn. En men begint ergens in Wilders’ achterland te roepen dat die de kankertering kunnen krijgen. En stel dat de supporters van Ajax, waarvan de meesten seculier, in plaats van luidkeels ontkennen of simpelweg ‘Christenhonden’ terug te schreeuwen, zich opstellen als de door de tegenstander bedoelde Marokkanen, Turken en Somaliers, onder het motto ‘wat jij wil, gab’, en vervolgens pareren met ‘moslims worden kampioen’ en ‘en wie niet springt, die is geen goede moslim!’, of ‘halal, halal, is beter voor de bal’, is er dan iemand die vindt dat Ajax daarvoor beboet zou moeten worden? En waarom dan? Omdat het Nederlanders zijn, en geen echte Marokkanen? Want die mogen dunkt me de hele dag ‘leve de moslims’ roepen als ze willen, net als Israeli ’s ochtends op mogen staan om ‘joden, joden’ zingend een bagel te verorberen. Daar kan zelfs de BAN geen banvloek over uitspreken.

Hate the game, don’t hate the players, en ga iets nuttigs doen, bijvoorbeeld tegen (écht) anti-semitisme.

Dit bericht is geplaatst in Jaroblog. Bookmark de permalink . Trackbacks en Reacties zijn beide tijdelijk gesloten.

8 Reacties

 1. Ramses Hoppa
  Posted %d/%m/%y at %H:%M | Permalink

  Hij is scherp man :) Ik heb de link gepost bij de track op soundcloud.com

  http://soundcloud.com/mokumjodenwatnou/mokumjodenwatnou-hava-stand-up

  BIG UP!

 2. De Ajax Ziel
  Posted %d/%m/%y at %H:%M | Permalink

  Platte uitleg, die supportersland wel zal begrijpen :-)
  Ik heb wel héél erg veel moeite met denkbeeldige reputatie van moslimclub :-) )

  Ik mis in het verhaal dat de joodse associatie met Ajax ook cultuurhistorisch bepaald is.
  Vroegere Jodenbuurt lag in Amsterdam-Oost, net als AFC Ajax.
  Daardoor had Ajax niet alleen veel joodse supporters, maar kreeg het ook bepaalde joods imago.
  En natuurlijk ook bekende prominente joodse leden, waaronder vader en zoon Van Praag.

  • jaro
   Posted %d/%m/%y at %H:%M | Permalink

   @De Ajax Ziel; je hebt natuurlijk wel een beetje gelijk, het stukje is wat ‘populistisch’ (dacht dat dat hip was ;-) . De associatie met Oost is zeker een reden voor het ‘joods’ achten van Ajax. Maar toen de Van Praagjes kwamen waren we heel lang een ‘jodenclub’.
   En Ajax als moslimclub; dat maakt een kans, zolang ze El Hamdaoui op de bank hebben… (grapje). Maar serieus, ik ken heeeel veel Marokkanen die voor Ajax zijn. Ze hebben over het algemeen geen seizoenkaarten, dus zijn niet zichtbaar in de Arena.

 3. Posted %d/%m/%y at %H:%M | Permalink

  Heel interessant. Dit zou meer gevolg moeten krijgen.

 4. Alex
  Posted %d/%m/%y at %H:%M | Permalink

  Het is toch ronduit bespottelijk dat ze hier nu over gaan lopen zaniken, er zijn ergere dingen in de wereld laten ze daar eens iets aan gaan doen.

  Bijv. de Marokkaanse jongeren die de joden bedreigen in Amsterdam en leuzen roepen naar de joden, of de Marokkaanse jongeren die begrafenis stoeten onheus bejegenen.

  Dat is belangrijker dan AJax supporters die jodeuh roepen want joden op zich is geen scheldwoord en beledig je niemand mee.

  Want dan kunnen we ook gaan zeuren als tureken zouden gaan roepen turken, turken, turken en marokanen, marokanen, marokanen of moccro’s moccro’s mensen hou eens op met altijd overal iets achter te zoeken.

  Ik zeg ban de stichting BAN (stichting Bestrijding Antisemitisme Nederland ).

  • jaro
   Posted %d/%m/%y at %H:%M | Permalink

   @Alex; óf politieagenten die de hele dag Marokkanen lastig vallen. Vergis je niet, iedereen discrimineert iedereen in dit fijne landje. Een vriend van mij zei wel eens; alleen in de criminaliteit is er geen racisme.

 5. sjef
  Posted %d/%m/%y at %H:%M | Permalink

  kun je me hava joden stand up aub mailen. ga zo door ouwe !!!!

  jvrijswijk@home.nl

  thx

 6. Posted %d/%m/%y at %H:%M | Permalink

  Hey, do you think who will win Euro 2012?