(Nederlands) Over spooksteden en de geest van het geld

This entry was posted in Jaroblog. Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.

2 Comments

 1. Posted %A %B %e%q, %Y at %I:%M %p | Permalink

  Scherp verhaal Jaro,

  Verwar alleen het huidige finacieel-economische systeem neit met kaptitalisme, daar heeft het namelijk niets mee te make.
  Het kapitaal waar kapitalisme aan refereert zijn machines, grondstoffen en arbeid, die door de kapitalist, voor eigen rekening en risico ingezet wroden om producten te maken die consumenten hopelijk willen afnemen. Steve Jobs was een kapitalist pur sang. Hij zette zijn eigen geld en visie in om dingen te maken die gretig aftrek vonden en vinden bij de consumenten. Dat hij daarvan puissant rijk is geworden en vorig jaar als ik het goed heb 700 miljoen dollar aan overgheild is zijn ondernemersloon. Hij had het ook mis kunnen hebben met zijn visie en dan was hij straatarm geeindigd en niet gered door de politiek. Niet alleen heeft hij producten bedacht die gretig aftrek vinden, hij heeft ook 10 duizenden mensen over de hele wereld daardoor aan een baan geholpen. Daarmee heeft hij meer waarde en welvaart gecreerd dan menig ander. Bill Gates is een kapitalist. Richard Branson is er ook zo 1. En de bakker bij jou in de straat ook. Net als de fietsenmaker. Voor eigen rekening en risico ondernemen dat is kapitalisme. En niet bij de staat aankloppen als het misgaat
  Bankiers die miljoenen bonussen krijgen door het schuiven met ingewikkelde fianciele “producten” hebben niets met kapitalisme te maken, maar alles met het feit dan (Centrale) banken schijnbaar ongelimiteerd “geld” kunnen bijmaken en daarmee een inderdaad aan het speculeren gaan, de beperkte hoeveelheid goederen najagen en daardoor de prijs opdrijven die het voor de gewone man, die geen geldpersje in de keuken heeft staan, het bijna onmogelijk maakt om te kunnen (opver)leven. Maar die wel voor de kosten mag opdraaien als het systeem in mekaar klapt.
  De oplossing voor de crisis is een terugkeer naar echt geld, het afschaffen van de centrale banken en een verbod op overheden om “monetair beleid” te voeren. Het is niet goud dat in prijs stijgt, maar het is papier geld dat in waarde daalt.

 2. Posted %A %B %e%q, %Y at %I:%M %p | Permalink

  Je hebt een zeer grote website, Blij dat ik zag het via yahoo.